Kent u Secundaire Verdrinking?
Wat is secundaire verdrinking? Het gaat om kinderen en volwassenen die bijna zijn verdronken, maar vervolgens gered en/of gereanimeerd zijn. Ze voelen zich geheel normaal wanneer ze naar huis gaan. Na enkele uren of zelfs dagen beginnen ze zich echter zeer vermoeid te voelen. Ze gaan even liggen om te gaan slapen en worden vervolgens niet meer wakker. Verschrikkelijk maar waar…
Even een verhaal:
Mevr X haar zoon was bijna verdronken in een zwembad ergens op een feestje. Hij was meerdere seconden onder water. Gelukkig waren ze echter in staat hem weer bij kennis te brengen.
Alles was in orde. Toch liet Lindsay de kinderarts weten wat er was gebeurd door een bericht op zijn antwoordapparaat achter te laten. Ze verbaasde zich over de snelle reactie van de arts. De arts vertelde haar dat ze haar zoon zo snel mogelijk naar de eerste hulp moest brengen.
Toen Lindsay haar zoon ging halen, merkte ze dat hij alleen maar behoefte had aan slaap. Hij was zeer moe en begon mank te lopen. Er was iets gebeurd. Na meerdere onderzoeken in het ziekenhuis, konden de uitslagen niet duidelijker zijn.
Verdrinken zonder het door te hebben !
De longen van haar zoon waren zwaar geïrriteerd en ontstoken door de chemicaliën in het zwembadwater. Het zuurstofgehalte in zijn bloed ging met de seconde omlaag. Hij was aan het verdrinken zonder het zelf door te hebben.
Doktoren waren in staat het kind te redden door hem de nodige medische hulp en zorg te geven. Zijn geluk was het gevolg van de snelle handeling van de doktoren, de kinderarts en Lindsay zelf. Zij was namelijk verstandig genoeg geweest om de kinderarts vrijwel onmiddellijk in te lichten over wat er was gebeurd.
Maar niet alle verhalen kennen zo’n gelukkig einde. Helaas gaan veel kinderen op deze manier dood. Nadat iemand bijna verdronken is, kan het tot wel drie dagen duren voordat er sprake is van duidelijke symptomen die wijzen op een probleem. Dit leidt tot veel tragedies.